Onze visie
“Gezondheid is het vermogen van mensen om zich aan te passen en een eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.”
(Huber et al., 2011).
Wij willen bijdragen tot de geestelijke gezondheid van mensen in ons werkingsgebied door in overleg met henzelf, met hun omgeving en met partners zorg te bieden die door allen als herstelgericht, participatief, krachtgericht, vraag-gestuurd, nabij, toegankelijk, verbindend, continu en kwaliteitsvol wordt ervaren.
Zorg is herstelgericht – We richten ons op de krachten en mogelijkheden van de cliënt om te komen tot een optimaal functioneren in de maatschappij.
Zorg is participatief – Elke stap in het eigen herstelproces wordt bepaald in overleg met de cliënt. Ook is er participatie van ervarings- en hersteldeskundigen in het overleg over de kwaliteit van de zorg.
Zorg is krachtgericht – Zorg maakt veerkrachtig. Cliënten worden respectvol en op basis van gelijkwaardigheid behandeld in de zorg en in hun functioneren in de maatschappij. Zij worden gestimuleerd open te praten over hun kwetsbaarheid en begeleid om hun talenten te ontwikkelen.
Zorg is vraag-gestuurd – Zorg sluit zoveel mogelijk aan bij de vraag/nood van de cliënt.
Zorg is nabij – De leefwereld van de cliënt met zijn belangrijke derden en mantelzorgers vormt het uitgangspunt. Bij voorkeur wordt geopteerd voor de minst ingrijpende of maatschappelijk vervreemdende zorgvorm.
Zorg is toegankelijk – Het zorgaanbod is helder en laagdrempelig georganiseerd en is toegankelijk voor iedereen. Er is toeleiding wanneer de zorg elders wordt opgenomen. Wachttijden worden zoveel mogelijk beperkt.
Zorg is verbindend – Zorgpartners nemen de verantwoordelijkheid om zelf de best mogelijke zorg aan te bieden of desgevallend mee te zoeken naar goede alternatieven. In onze acties kiezen we er resoluut voor om bruggen te bouwen tussen de zorgpartners.
Zorg is continu – De samenwerking tussen de zorgpartners waarborgt goede communicatie en naadloze overgang tussen verschillende voorzieningen en diensten.
Zorg is kwaliteitsvol – We investeren in een zo hoog mogelijke kwaliteit van op evidentie gebaseerde zorg, in goed onderbouwde modellen van samenwerking en willen deze via onderzoek en participatie permanent verbeteren.
Onze doelstellingen
Op het niveau van de cliënt en het cliëntsysteem
De zorgnoden en -vragen van de cliënt en het cliëntsysteem vormen de basis voor de organisatie van ons zorgaanbod;
Wij zetten toegankelijke en laagdrempelige geestelijke gezondheidszorg op in ons werkingsgebied;
Wij verbinden onze zorg tot een continu proces met zo weinig mogelijk breuklijn-ervaringen;
Cliënt en omgeving worden betrokken bij en zijn partner in de zorg. De cliënt wordt aangemoedigd zelf regie te herwinnen.
Wij kiezen voor herstelgerichte zorg waarbij de mogelijkheden van de cliënt worden erkend en ondersteund;
Wij ijveren voor een betere sociale inclusie op diverse levensterreinen.
Op het niveau van de hulpverleners
Wij waarborgen een vlotte toegang tot de zorgverleners en –voorzieningen onderling binnen de vijf functies in het zorgnetwerk;
Hulpverleners werken interdisciplinair en/of multiprofessioneel vanuit een gedeeld integraal zorgplan;
De betrokkenheid van alle hulpverleners binnen alle lijnen en sectoren wordt via vorming en methodieken ondersteund om op die wijze te groeien naar gedeelde werkwijzen;
Elke netwerkpartner – werkgever blijft verantwoordelijk voor de arbeidsvoorwaarden voor de eigen medewerkers die samenwerken in de context van het netwerk.
Op het niveau van het netwerk
De expertises en competenties van de betrokken partners krijgen een plaats in het netwerk;
Er is afstemming en samenwerking tussen de GGZ-partners onderling en tussen de GGZ- en niet-GGZ- partners over lijnen en sectoren heen;
We opteren voor ‘ketenzorg’ waarbij het zorgaanbod aansluit op de zorgnoden en –vragen van de cliëntenpopulatie in het werkingsgebied;
Het netwerk is kwaliteits-gedreven via interprofessionele uitwisseling van ervaring, deskundigheid en expertise;
Er is een geïndiceerde toegankelijkheid van de gespecialiseerde GGZ;
De tevredenheid over de werking wordt bevraagd bij partners uit andere sectoren (huisartsen, thuiszorgdiensten, CAW, OCMW’s, politie, huisvestingsmaatschappijen,…), bij familieorganisatie Similes en cliëntenorganisaties (o.a. Uilenspiegel).
Voor wie doen we het ?
We werken aan een betere GGZ voor de doelgroep volwassenen in het werkingsgebied van Emergo. Onze doelgroep omvat alle personen van 16 tot 65 jaar met een psychische kwetsbaarheid die nood hebben aan geestelijke gezondheidszorg (van preventieve tot gespecialiseerde), inclusief specifieke doelgroepen zoals personen met verslavingsproblematiek en personen die geïnterneerd zijn. We vormen een netwerk dat continue verbindingen maakt en onderhoudt met de eerstelijnsdiensten en andere sectoren. We vertrekken vanuit een gemeenschappelijke visie, werken intensief samen en ondersteunen mekaar en sturen onze zorg bij, uitgaande van de noden van de cliënt, recente wetenschappelijke inzichten en de beschikbare middelen. We nemen een signaalfunctie op naar de overheid in verband met lacunes en knelpunten in het zorgaanbod. Op die manier werken we samen met de cliënt en zijn omgeving aan herstel.