- Written by Sofie Lenaers
De netwerken geestelijke gezondheid ontvingen in 2024 een projectoproep van de Federale Overheid om de werking van de mobiele crisisteams uit te breiden.
In uitvoering van de projectoproep “24/7 outreachende urgentiepsychiatrie met triagefunctie en klinische evaluatie- en observatiefunctie” ontwikkelt het netwerk Emergo een geïntegreerd zorgaanbod crisis/urgentiepsychiatrie. Het is de bedoeling om voor de populatie in het netwerk een outreachende urgentiefunctie met triagefunctie te organiseren waardoor zij in staat zijn om bij een zorgvrager met een vermoeden van urgente psychiatrische noden onmiddellijk te interveniëren. Daarnaast wordt er in het netwerk een outreachende evaluatiefunctie en een observatiefunctie (max. 48u) op veilige plekken ontwikkeld. Het project wordt gekenmerkt door enerzijds snelle coördinatie en anderzijds overdracht en samenwerking op niveau van het netwerk tussen partners in het crisistraject waarbij de verbinding met de cliënt en zijn context wordt bestendigd.
Het doel van dit aanbod bestaat erin personen in crisissituaties snel en effectief te helpen én hun veiligheid te waarborgen, te voorkomen dat situaties escaleren, te voorkomen dat personen onnodig (voor langere tijd) gedwongen worden opgenomen, personen te begeleiden naar passende vervolgzorg en/of ondersteuning en indien nodig een crisisplan op te stellen. Het aanbod is ondersteunend voor de prioritaire partners, zoals politie, huisartsen en spoeddiensten.
Je kan de volledige projectoproep lezen via deze link.
Via deze pagina informeren we je over het gelopen proces en over de volgende stappen binnen het project.
Informeren en Informatieuitwisseling
- 22/03/2024 (Netwerkcomité): Oproep tot deelname aan het project urgentiepsychiatrie door Emergo.
- 16/05/2024 (Mailing): Verspreiding van de projectoproep naar betrokken leden van het netwerkcomité.
- 28/05/2024 (Digitale Infosessie): Eerste toelichting bij de projectoproep aan breed veld van spelers in deze regio. Er wordt bevraagd welke partners actief gezamenlijke verantwoordelijkheid willen nemen binnen dit project.
- 14/06/2024 (Netwerkcomité): De netwerkpartners geven principieel akkoord om een projectvoorstel uit te werken, een projectmedewerker aan te werven, een werkgroep met residentiële partners op te richten en een stuurgroep op te richten.
Conceptontwikkeling en Feedback
- 27/06/2024 (Werkgroep I), 25/07/2024 (Werkgroep II) en 04/09/2024 (Werkgroep III): De werkgroep met Emergo partners komt driemaal samen en bereidt een concept voor om daarna voor te leggen aan de bredere stuurgroep. De werkgroep heeft geen besluitvormend karakter en werkt slechts voorbereidend voor een bredere stuurgroep. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van elk algemeen ziekenhuis in de regio, UPC Duffel en het 2a-team. Ook een vertegenwoordiger van spoed en van Stad Mechelen engageren zich voor de werkgroep.
- Er waren ook bilaterale besprekingen met de ervaringsdeskundigen en familie-ervaringsdeskundigen.
- In het kader van de conceptontwikkeling, maakte het projectteam een omgevingsanalyse en bracht het de samenwerkingsovereenkomsten met de verschillende partners in kaart.
Indienen Projectvoorstel en Goedkeuring Overheid
- 10/09/2024 (Mailing): Verspreiding van het projectvoorstel naar alle partners.
- 13/09/2024 (Netwerkcomité): Goedkeuring van het projectvoorstel 2a door netwerkpartners Emergo.
- 16/09/2024 (Indiening I): Het projectvoorstel wordt ingediend bij FOD Volksgezondheid.
- 28/10/2024 (Goedkeuring FOD Volksgezondheid): De FOD Volksgezondheid keurt het voorstel goed met vraag tot enkele aanpassingen naar aanleiding van volgende opmerkingen:
- Afspraken over samenwerking met politiezones, huisartsen en spoeddiensten ontbreken.
- Actieve participatie van vertegenwoordigers van patiënten en naasten ontbreekt.
- Integratie van het Zorgcircuit Suïcide in het project is vereist.
- Financieel plan en plan van aanpak moeten uiterlijk 28/02/2025 worden ingediend.
Verdere Besprekingen en Besluiten
- 16/10/2024 (Stuurgroep urgentiepsychiatrie): Bespreking van dataverzameling en triagemodellen. Besluit om prioriteiten uit te werken binnen het beperkte budget van de projectoproep.
- 15/11/2024 (Netwerkcomité): De netwerkpartners geven akkoord om vacatures 2a-team open te stellen en verantwoording over inzet van middelen te delen met partners.
- 25/11/2024 (Bevraging partners): Partners worden bevraagd over de inhoud en uitvoering van vacatures.
- 18/12/2024 (Stuurgroep urgentiepsychiatrie): Openstellen van de vacatures en bespreking van een opleidingstraject. Het mobiel crisisteam Emergo is nog steeds op zoek naar triage- en outreachmedewerkers voor het project urgentiepsychiatrie. Klik door naar de vacature. Opleidingstraject bij de verschillende verwijzers is in ontwikkeling.
- 16/01/2025 (Samenwerking politie): Bespreking over samenwerking met politie op provinciaal niveau, met de netwerken GGZ Kempen, SaRA en Emergo.
- 23/01/2025 (Samenwerking politie): Bespreking over samenwerking met politie op regionaal niveau (politiezone BoDuKaP).
- 03/02/2025 (Rapportering FOD Volksgezondheid): Delegatie van Netwerk Emergo geeft toelichting over het ingediende Emergo-project aan de FOD Volksgezondheid.
- 05/02/2025 (Focusgesprek HA): Bespreking met huisartsen tijdens focusgesprek. In kaart brengen van hun noden in functie van vernieuwd aanbod 2a.
- 07/02/2025 (Netwerkcomité): Informeren van netwerkpartners over stand van zaken project urgentiepsychiatrie.
- 13/02/2025 (Stuurgroep urgentiepsychiatrie): Goedkeuring van aangepast projectvoorstel urgentiepsychiatrie. Akkoord voor het indienen van dit voorstel bij FOD Volksgezondheid.
Volgende Stappen
- 28/02/2025 (Indiening II): Deadline om aangepast projectvoorstel met financieel plan en plan van aanpak in te dienen bij FOD Volksgezondheid.
- 01/03/2025: In samenwerking met de partners voorzien we een gefaseerde opstart vanaf maart 2025. Communicatie hierover volgt.