- Written by Sofie Lenaers
Zowel op 5 en 6 juni, als op 12 en 13 juni, vond een tweedaagse vorming plaats rond middelengebruik en verslaving. De 14 mobiele teams (crisis, herstel, internering, transitieleeftijd) uit de provincie Antwerpen kregen de kans om aan deze vorming deel te nemen. Daarnaast namen verschillende organisaties die rond verslavingszorg werken deel. Per tweedaagse mocht gastorganisatie UPC Duffel zo’n 80 deelnemers verwelkomen. Op maandag 5 juni verwelkomde Katleen Boschmans, netwerkcoördinator van Netwerk Emergo, de deelnemers. In haar voorwoord bedankte ze de mobiele teams uitdrukkelijk voor hun geleverde inspanningen. In het kader van de versterkende maatregelen is er hard gewerkt aan een vernieuwd aanbod van de mobiele teams, nog meer afgestemd op de noden van de burger.
Zes thema’s stonden centraal tijdens de vorming, op maat van de mobiele teams en outreachend werken:
- Terugvalpreventie (Els Vanneste)
- Zelfhulp (Bert Engelen)
- Zorgmijders (Ellen Berghmans, Lise Dockx)
- Context (Tim Cools)
- Comorbiditeit (dr. Marianne Destoop, dr. Roel Van Roy)
- Harm reduction (Tessa Windelinckx, Werner Bosschaerts)
In de voormiddag waren er telkens drie lezingen rond bovenstaande thema’s, gevolgd door verdiepende workshops in de namiddag.
Dankzij de ondersteuning van de FOD Volksgezondheid en de samenwerking tussen de provinciale netwerken voor geestelijke gezondheid Netwerk SaRA, Netwerk GGZ Kempen, Netwerk Emergo, Netwerk Internering en het VAD, kunnen we terugblikken op geslaagde vormingsdagen.
Tot slot delen we nog enkele best practices van de mobiele teams in regio Emergo.
In 2021 heeft minister Frank Vandenbroucke naar aanleiding van de Covid pandemie extra middelen geïnvesteerd in de mobiele teams. Zijn vraag was om het aanbod van de mobiele teams open te stellen naar 65+ en ook meer in te zetten op aanklampende zorg.
Netwerkpartners besloten samen dat er prioritaire nood was aan psychiatrisch consult voor kwetsbare burgers in de eerste lijn. In 2022 startte het mobiel crisisteam een psychiatrisch consult op in de daklozenopvang te CAW. Het mobiel herstelteam richtte de netwerktafels op. Binnen de 5 eerstelijnszones van de regio Emergo werden netwerktafels GGZ opgestart. Verschillende eerstelijnspartners bespreken samen casussen die als complex worden ervaren.
Daarnaast zetten de mobiele teams ook in op ervaringsdeskundigheid. Bert Engelen, die tijdens de vorming een lezing gaf over zelfhulp, is ervaringswerker binnen het mobiel herstelteam Emergo.
Posted in In de kijker, Nieuws