- Written by Katleen Boschmans
Personen met een verstandelijke beperking
LOKALE EN VLAAMSE SAMENWERKING
Psyche zet in op betere lokale en Vlaamse samenwerkingsafspraken en meer continuïteit van zorg voor personen met een verstandelijke beperking en bijkomende geestelijke gezondheidsproblemen. Dat omvat verstandelijke beperking en bijkomende psychische, psychiatrische en/of gedragsproblemen, verder afgekort als ‘dubbeldiagnose’.
De Vlaamse Intersectorale Stuurgroep Dubbeldiagnose (VISDD) werd in 2021 opgericht op initiatief van Psyche. De VISDD staat in voor bovenregionale intersectorale opvolging van de doelgroep (jong)volwassenen met dubbeldiagnose. Deze stuurgroep ontwikkelde een gemeenschappelijke visie op kwaliteitsvolle zorg voor personen met dubbeldiagnose. Het Vlaams Charter Dubbeldiagnose met principes voor zorginhoud en zorgorganisatie, alsook aanbevelingen, vind je hier.
Op lokaal niveau werd eind 2022 de Provinciale Stuurgroep Dubbeldiagnose Antwerpen opgericht. De samenstelling bestaat uit mobiel-ambulante en residentiële settings GGZ en VAPH die werken met personen met dubbeldiagnose. In functie van relevante thema’s op de agenda sluiten ook actoren vanuit andere sectoren aan.
CRISISZORG EN MOBIEL OUTREACHEND WERKEN
Voor personen met een verstandelijke beperking en bijkomende psychische en/of gedragsproblemen bieden we een extra vorm van crisiszorg. Daarenboven is er een mobiel outreachend team van deskundigen die de reguliere werkingen (mobiele teams, diensten VAPH, CAW, …) ondersteunen met gespecialiseerde kennis, advies en hulpverlening op casusniveau en teamniveau.
Deze dienstverlening is mogelijk dankzij een grensoverschrijdende samenwerking tussen drie GGZ-netwerken in de provincie Antwerpen: Kempen, SaRA en Emergo.
Je leest er alles over in de folder.
Crisiszorg
In de provincie Antwerpen zijn er vier crisisplaatsen. Het verblijf is beperkt tot maximum drie weken.
De aanmelding verloopt via de eigen opnamekanalen van de verschillende betrokken ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen fungeren dus als een netwerk ‘crisiszorg’.
De betrokken ziekenhuizen:
Multiversum
03 450 99 93 (met vermelding crisisopname cluster verstandelijke beperking)
PC Bethanië
03 380 32 66 (tijdens de kantooruren)
03 380 30 01 (buiten de kantooruren)
PAAZ Mechelen
015 89 22 11
Mobiel outreachend werken
De outreachmedewerkers zijn erop gericht het contact aan te gaan met de verschillende steunsystemen, deze te versterken met met elkaar te verbinden. Zij zullen bovendien naast direct cliëntenzorg ook een rol opnemen in de consultatie en coaching ten aanzien van collega’s in de verschillende organisaties.
Aanmelding kan telefonisch of via mail bij elke outreachmedewerker. Deze zijn terug te vinden op twee standplaatsen, in Mortsel en in Zoersel.
De contactgegevens kan je terugvinden in de folder van dit initiatief.
TOOLS VOOR BEGELEIDERS EN HULPVERLENERS
- Psyche biedt een gratis e-learning aan rond psychische problemen bij (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking. In deze gratis e-learning leer je als zorgverlener in de GGZ mogelijke signalen van een verstandelijke beperking (her)kennen. Je krijgt informatie over psychische problemen bij deze doelgroep en de uitingsvormen. Tot slot staan we stil bij zorgverlening, omgang en begeleiding.
- Begeleid je cliënten met een beperking die ook middelen gebruiken, risicovol gamen of gokken? Volgende materialen kunnen nuttig zijn:
- De publicatie ‘Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken: leidraad & inspiratiebox om te gebruiken bij mensen met een beperking’
- De brochurereeks ‘Wat moet je weten over…?’
- Fiches voor begeleiders en hulpverleners:
- Fiche ‘Middelengebruik, gamen, gokken en beperking’ voor begeleiders in de zorg voor mensen met een beperking
- Fiche ‘Middelengebruik, gamen, gokken en beperking’ voor hulpverleners in de verslavingszorg en ggz
- Draaiboek ‘Een beleid rond middelengebruik, gamen en gokken bij mensen met een verstandelijke beperking’
Geïnterneerden
De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft voorzien in de oprichting van de schakelteams internering. De doelstelling van deze schakelteams is de doorstroom van geïnterneerden naar maatschappelijke integratie te faciliteren. Dit zowel vanuit de strafinstellingen als vanuit de zorgvoorzieningen. De basisfilosofie waarop het schakelteam zich baseert is: “regulier waar het kan, specifiek waar het moet”.
In Vlaanderen zijn er drie schakelteams internering: één in Antwerpen & Limburg, één in Oost- & West-Vlaanderen en één in Vlaams-Brabant & Nederlandstalig Brussel.
Voor de regio Emergo is Annelies De Vliegher de aanspreekpersoon. Zij heeft haar uitvalsbasis in het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel.
U vindt meer informatie over deze specifieke werking en hoe een aanmelding verloopt via de website van de schakelteams.
TANDEM – Toeleiding en Aanmelding na Detentie en Meer
TANDEM is een nieuwe dienstverlening (gesubsidieerd vanuit het Vlaams Departement Welzijn) ten dienste van alle gedetineerden met een geestelijk gezondheidsprobleem. Deze dienst ontstond vanuit het CAP, centraal aanmeldingspunt Drugs, maar gaat dus verder dan verslavingsproblematiek.
Gedetineerden met een geestelijke gezondheidsproblematiek worden toegeleid naar gepaste zorg en hulpverlening na detentie. Meer verwijst naar motivationeel werken, empowerment, netwerking en samenwerking.
Om wachtlijsten te beperken wordt er gewerkt met doorverwijzing. 4 kanalen kunnen naar TANDEM doorverwijzen: PSD, JWW (Justitieel WelzijnsWerk), CGG (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg – straplan), Dienst Gezondheidszorg Gevangenissen.
TANDEM heeft 3 doelstellingen:
- Positieve kennismaking met hulpverlening
- Informatie geven over de bestaande hulpverlening
- Toeleiding naar de hulpverlening
Men wil werken naar een indicatiestelling en doorverwijzing, en biedt dus geen begeleiding of behandeling aan.
Er wordt gewerkt vanuit de hulpvraag van de cliënt en op basis hiervan krijgt elke cliënt een advies vanuit TANDEM. Indien de cliënt hiermee akkoord gaat, zal dit advies op papier gezet worden voor justitie. De cliënt zal hierbij steeds geïnformeerd worden over de consequenties van zijn keuze.
Indien de cliënt niet akkoord gaat met het advies, dan zal de TANDEM-medewerker samen met de cliënt op zoek gaan naar een compromis waar beide partijen kunnen achterstaan. Het compromis wordt vervolgens doorgegeven aan justitie.
Contact opnemen ?