In verenigingen waar armen het woord nemen
Armoede-organisaties zorgen voor een laagdrempelig onthaal (ontmoetingsruimte), waar mensen in armoede elkaar en andere vrijwilligers kunnen ontmoeten, en waar zij een luisterend oor vinden. Tevens proberen deze organisaties door te verwijzen naar andere diensten, indien dit nodig is.
Het leven van deze mensen in armoede gekenmerkt door een opeenstapeling van stressfactoren, die mensen extra kwetsbaar maken voor psychische problemen. De stap naar hulpverlening is echter niet altijd makkelijk gedaan. Eerdere (negatieve) ervaringen deden vaak een gevoel van wantrouwen en gekwetstheid ontstaan, wat de stap naar hulpverlening heel wat groter maakt.
De groepswerkers/vrijwilligers hebben niet altijd de tijd én de ervaring om in te gaan op de psychologische en/of psycho-sociale moeilijkheden waarmee sommige bezoekers te maken hebben.
Daarnaast merken de organisaties dat door ‘de vermaatschappelijking van de zorg’ meer en meer mensen met een psychische kwetsbaarheid hun weg vinden naar de ontmoetingsmomenten.
Om aan deze noden tegemoet te komen, werd in september 2018 een presentie-psycholoog aangesteld binnen het Emergo netwerk.
De stad Mechelen nam vervolgens het engagement om dit proefproject verder te zetten voor de periode 2020 – 2021 aan de hand van haar actieplan dubbeldiagnose.
Wie is de presentie-psycholoog ?
De presentiepsycholoog is op zeer regelmatige basis aanwezig in de ontmoetingsruimtes van de armoede-organisaties. Hierdoor ontwikkelt hij/zij een goede basis van vertrouwen met de bezoekers en met de organisatie. Deze psycholoog werkt vanuit nabijheid (present zijn) en is zo een heel laagdrempelig aanspreekpunt rond psychisch welzijn.
Hoe ?
Bezoekers kunnen een (individueel) gesprek hebben om hun moeilijkheden te bespreken. of omdat ze even een luisterend oor nodig hebben. Wanneer dit nodig is neemt de presentiepsycholoog de bezoeker mee verder op pad of zorgt voor een verdere opvolging.
Heel wat bezoekers van de armoedeorganisaties gaven zelf aan, dat dit juist hetgene is waar ze nood aan hebben. Iemand die laagdrempelig te bereiken is, makkelijk aanspreekbaar is, op maat en met het vertrouwen dat de presentiewerker aanwezig is wanneer zij er nood aan hebben.
Op regelmatige basis worden er vormingen en praatgroepen georganiseerd rond geestelijke gezondheidszorg. Hierdoor geeft men de bezoekers ruimte om over hun eigen welzijn ( en dat van anderen) na te denken, … en taboes te doorbreken.
Ook de groepswerkers worden ondersteund door de presentiepsycholoog door o.a. intervisies.
In armoedeorganisaties in Mechelen
De Lage Drempel : elke maandagnamiddag
De Keeting : elke vrijdagvoormiddag
Dit zijn de vaste momenten. Daarnaast is zij ook op andere momenten aanwezig, maar dit is afhankelijk van het programma van de organisatie en van de groep.