In het netwerk Emergo bundelen GGZ-organisaties en partners uit zorg, welzijn en andere sectoren de krachten om gemeenschapsgerichte zorg te bieden aan volwassenen met een psychische kwetsbaarheid in het arrondissement Mechelen – Lier – Boom. De regio van Emergo valt samen met vijf eerstelijnszones. De netwerkpartners werken samen aan de uitbouw van zorgnetwerken en zorgcircuits in de regio via vijf functies.
Maak kennis met ons aan de hand van onze brochure.
De historiek van ons netwerk
Het netwerkoverleg rond geestelijke gezondheidszorg is in Mechelen reeds gestart in 2002 en kreeg later de naam GGALIMERO. Dit stond voor Geestelijke Gezondheidszorg As Lier Mechelen Regionaal Overleg.
Alle GGZ actoren (1 PZ, 3 PAAZ, 1 PVT, 1 BW, 2 CAR, en 1 CGG) maken hier deel van uit. Zij vormen de kern die in principe maandelijks bijeenkomt. Agenda’s en verslagen werden centraal bijgehouden op de toenmalige OGGPA website, het overkoepelende overlegplatform GGZ van de regio Antwerpen. Naargelang het thema werden steeds andere partners uitgenodigd op de vergaderingen. Binnen GGALIMERO werden vervolgens ad hoc werkgroepen opgericht indien de noodzakelijkheid zich voordeed. Werkgroepen rond bijvoorbeeld verslavingszorg, zorg voor personen met een handicap, KOPP-groepen, en zo ook anno 2012 rond het artikel 107.
Sinds de oprichting van de 107 netwerken elders in Vlaanderen werden in onze regio na een startvergadering (netwerkforum) met de ganse sector (dd. 23/5/2012) ‘Club 107’-vergaderingen gehouden per functie. Dit ter voorbereiding van de hervorming van de zorgorganisatie voor volwassenen. Deze vergaderingen zijn vanaf 2015 terug opgestart en kaderen nu binnen het netwerk Emergo.
Wat is ‘artikel 107’?
Artikel 107 binnen de ziekenhuiswet maakt het mogelijk om bedden in algemene en psychiatrische ziekenhuizen buiten gebruik te stellen en deze vrijgekomen middelen te investeren in vernieuwende zorginitiatieven zoals mobiele teams.
Wat wordt bedoeld met de 5 functies?
Functie 1: Activiteiten inzake preventie, promotie van de ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling
Functie 2: Mobiele intensieve behandeling
Functie 3: Rehabilitatie ifv herstel en sociale inclusie
Functie 4: Intensieve residentiële behandeling
Functie 5: Woonvormen waar zorg geboden wordt indien het thuismilieu of het thuisvervangend milieu hiertoe niet in staat is.
Onze partners