- Written by Katleen Boschmans
Een vrij nieuw dienstverleningsaanbod waarin hulpverlening wordt aangeboden via online platform. Via chatgesprekken met de hulpverlener, online modules en zelfhulptips en -tricks ga je zelf actief aan de slag met je klachten.
Wat is het ?
Chatgesprekken met een hulpverlener via het online programma depressiehulp.be Deze worden aangevuld met online opdrachten en modules waarmee de persoon zelf aan zijn/haar herstel kan werken.
Het programma bestaat uit informatie en oefeningen, die zullen helpen om te herstellen van depressieve klachten en om zo de kwaliteiten van het leven van de hulpvrager te verbeteren.
Het online programma is géén vervanging van de individuele begeleiding, maar wordt begeleid aan de hand van de mogelijkheid tot chatgesprekken met de hulpverlener.
De website www.depressiehulp.be omvat drie grote luiken: een informatieluik, een zelfhulpluik en een begeleidingsluik.
Het informatieluik is bedoeld voor mensen met een depressie (én diens omgeving!) die meer willen lezen over hun depressie. Je kan er ook een zelftest invullen.
Het zelfhulpluik is bedoeld voor mensen die geheel zelfstandig aan hun herstel willen werken. Inloggen is kosteloos én anoniem! Met behulp van een aantal oefeningen werken mensen stapsgewijs toe naar verbetering. De zelfhulp is vooral bedoeld voor mensen met een lichte tot matige depressie.
Het begeleidingsluik richt zich tot mensen met een matige tot ernstige depressie. Hier worden de oefeningen gecombineerd met begeleiding door een hulpverlener. Men heeft een wekelijks (chat)gesprek met een hulpverlener én gaat tussendoor met oefeningen aan de slag. Deze vorm van hulpverlening is momenteel enkel op doorverwijzing.
Voor wie ?
Het programma is bedoeld voor mensen met depressieve klachten.
Om het programma te gebruiken moet men natuurlijk wel over een computer beschikken met een vlotte internetverbinding. Het is ook van belang dat men rustig kan werken.
Waarom ?
Het online programma laat toe om vaker en vanuit eigen initiatief bezig te zijn met het probleem en wat ermee samenhangt. Men kan in de thuiscontext aan de slag. De hulpverlener kan helpen, maar uiteindelijk komt het erop aan datgene wat men leert toe te passen in het dagelijkse leven en de eigen omgeving. Men is dagelijks bezig met herstel, krijgt een duidelijk overzicht van de inspanningen op verschillende terreinen, en kan zelf de momenten kiezen waarop met het programma wordt gewerkt. Op deze manier houdt de hulpvrager de regie sterk in eigen handen.
Er is rechtstreeks contact mogelijk met de hulpverlener via online berichten, indien de hulpvrager tussendoor met vragen zit.
Hoe werkt het ?
Voor het informatieluik en het zelfhulpluik surft men simpelweg naar de website www.depressiehulp.be.
Voor het begeleidingsluik kan men zich enkel aanmelden indien men wordt doorverwezen. De doorverwijzing gebeurt via een hulpverlener van het CAW, tele-onthaal, de zelfmoordlijn 1813, het aanmeldingsteam van de Kempen of het emergoknooppunt.. De doorverwijzer geeft een link door waarmee men een account aanmaakt en een korte screening invult. Vervolgens kan men met de online hulpverlener (maximaal) drie verkennende chatgesprekken hebben om in te schatten of online begeleiding een geschikte vorm van hulp is. Indien ja, dan krijgt men toegang tot het begeleidingsluik.
Het programma bestaat uit verschillende modules of thema’s die informatie en oefeningen bevatten. In samenspraak wordt dan beslist welke onderdelen van het programma helpend kunnen zijn. Voorbeelden van thema’s: in beweging komen, leren ontspannen, minder piekeren, helpend leren denken, leren loslaten, waarden en doelen, relaties, toekomstplan
Daarnaast bevat het programma ook nog een stemmingsmeter en een weekplanning.
Meer info ?
Meer informatie vind je online via www.depressiehulp.be
Heb je concrete vragen of suggesties, dan kan je ook altijd mailen naar info@depressiehulp.be