- Written by Sofie Lenaers
Binnen het Netwerk Emergo gaat het goed! De netwerken geestelijke gezondheid kregen de verantwoordelijkheid om de riziv-conventie psychologische zorg in de eerste lijn uit te rollen. In november 2021 startte Netwerk Emergo met deze opdracht. We nemen je mee in dit verhaal.
Wat is die conventie nu juist? Hoe rollen we de conventie uit en hoe betrekken we ons netwerk hierin?
Mogelijk gemaakt door het kabinet van Minister Vandenbroucke, beoogt deze conventie de versteviging van de psychologische zorg op niveau van de eerste lijn. Ze richt zich op personen zonder psychische moeilijkheden (preventie), personen met lichte psychische klachten (vroegdetectie) of personen met matige psychische klachten (behandeling). Deze conventie is één schakel binnen het breder zorgaanbod in ons netwerk.
De uitrol wordt begeleid door een stuurgroep conventie (gezamenlijk lokaal initiatief door Netwerk Emergo (gericht op +15-jarigen) en Pangg0-18 (gericht op 0-23-jarigen)). In deze stuurgroep zijn verscheidene actoren vertegenwoordigd:
- Eerstelijnszones Mechelen-Katelijne, Bonstato, Pallieterland, Klein-Brabant Vaartland en Rupelaar
- Vertegenwoordigers van de klinisch psychologen en orthopedagogen
- Ervaringsdeskundigen (OpWegg) en familie-ervaringsdeskundigen (Similes)
- CAW Mechelen-Boom-Lier
- CGG De Pont
- UPC Duffel
- Samenwerkingsverband Trawant
- Lokale coördinatoren Emergo en Pangg0-18
- Netwerkcoördinatoren Emergo en Pangg0-18
- Netwerkvoorzitter Emergo
In de stuurgroep worden de inhoudelijke beleidslijnen geformuleerd. Met de aanstelling van lokale coördinator Bart Jansen binnen het Netwerk Emergo kreeg het beleid van de stuurgroep een concrete vertaling in de dagelijkse realiteit. Nieuw zorgaanbod voor Netwerk Emergo werd geëxploreerd en gecreëerd.
In 2021 en 2022 werd sterk ingezet op de samenwerking met de eerstelijnszones (ELZ) en hun zorgraden om de lokale noden te verduidelijken. Deze afstemming willen we blijven verfijnen door regelmatig overleg met de coördinatoren van de ELZ. Ook overleg met de beroepsgroepen, de patiënten- en familievertegenwoordigers, de GGZ-partners en lokale besturen in de regio blijft cruciaal om de vinger aan pols te houden wat betreft de lokale zorgnoden.
Waar staan we nu?
Waar staan we nu, iets meer dan 1 jaar na de eerste oproep voor zorgverstrekkers? In de laatst beschikbare cijfers (april 2023) zien we dat er binnen Netwerk Emergo 79 conventies met zelfstandig gevestigde klinisch psychologen/klinisch orthopedagogen of met organisaties, die verstrekkers tewerkstellen, zijn ondertekend.
In de regio voorzien zij samen 875 sessie-uren (individueel en/of in groep) per week. Op deze manier vonden sinds de start van de conventie reeds 4961 burgers de weg naar hulp. Om en bij 20% van deze burgers hebben recht op verhoogde tegemoetkoming. 70% van hen zijn vrouwen, 30% mannen.
32% van de zorg is verbonden aan een vindplaats (outreachende zorg verbonden aan een externe dienst zoals een lokaal dienstencentrum, een multidisciplinaire praktijk, een sociaal huis, … of aan huis). We hebben zorgverstrekkers opgeroepen zich te verbinden aan een vindplaats. 65% vindt plaats in een ambulante psychologenpraktijk en 3% van de zorg gebeurt online.
6 op de 10 gesprekken vallen binnen de eerstelijnspsychologische zorg. De overige gesprekken vinden plaats binnen de gespecialiseerde zorg (40%).
Waar werken we naartoe?
Graag werken we ons groepsaanbod in de regio nog verder uit. Door een uitbreiding van het groepsaanbod hopen we meer burgers te kunnen bereiken en wachtlijsten te kunnen verkorten. Momenteel wordt er 1% van de sessies in groepsverband aangeboden. Eveneens wensen we meer in te zetten op de buurt- en wijkgerichte zorg in vindplaatsen om de kwetsbare burger beter te kunnen toeleiden naar psychologische zorg.
We zijn in 2023 goed op weg om het toegekende budget maximaal te besteden aan zorg voor onze burgers. In de eerste 4 maanden van 2023 werd 105% van het beschikbare budget voor deze 4 maanden besteed. Op jaarbasis, met de zomermaanden in het vooruitzicht, verwachten op het einde van het jaar om en bij de 100% uit te komen.
Voor welke uitdagingen staan we nog?
Helaas merken we ook dat aanbod niet volledig tegemoet kan komen aan de vragen die er zijn wat betreft mentaal welzijn. We hopen in de komende jaren via Netwerk Emergo het beschikbare aanbod gevoelig te kunnen uitbreiden, zowel wat betreft het aantal beschikbare uren en vindplaatsen als wat betreft een ambulant aanbod voor personen met meer ernstige psychische moeilijkheden die niet in een CGG of in andere voorzieningen of werkingen terecht kunnen. In samenwerking met al onze partners streven we er naar om de best mogelijke zorg voor de burgers in onze regio aan te bieden, ongeacht waar deze mee kampt.
Waar vind je zorg?
Een overzicht van alle geconventioneerde verstrekkers in de provincie Antwerpen vind je hier. Houd er rekening mee dat de meeste verstrekkers zowel uren binnen de conventie als buiten de conventie aanbieden. Niet iedereen die zich bij een geconventioneerd verstrekker aanbiedt, kan aan geconventioneerd tarief gezien worden.
Een overzicht van het groepsaanbod in de regio vind je hier. Ben je op zoek naar buurt- en wijkgerichte zorg op laagdrempelige locaties? Het overzicht vind je hier.
Samen brengen we psychologische zorg dichterbij!
Posted in Blog Posts