- Written by Katleen Boschmans
De mobiele teams richten zich op volwassenen en ouderen (65+) met een acute of langdurige psychische kwetsbaarheid. Ze begeleiden en behandelen de cliënt zo lang als mogelijk in de eigen leefomgeving, met als doel het vermijden of verkorten van een opname en het vermijden van herval. Psychiatrische zorg in de eigen leefomgeving bevordert het herstelproces, betrekt en versterkt het netwerk rond de cliënt en helpt de cliënt om op een veilige manier weer regisseur te worden van het eigen verhaal. Indien een opname toch noodzakelijk is, zullen de mobiele teams een gepaste inschatting maken op basis van hun expertise.
Binnen de teams zijn artsen, verpleegkundigen, psychologen, ergotherapeuten en maatschappelijk werkers actief.
Het werkingsgebied omvat 5 eerstelijnszones en hun deelgemeenten: RupeLaar, Klein-Brabant Vaartland, Pallieterland, Mechelen-Katelijne en Bonstato.
In de regio kan je terecht bij de mobiele teams voor crisis en herstel. Sinds kort is er ook gespecialiseerde zorg voor ouderen (65+) beschikbaar in hun thuisomgeving/woonzorgcentra.
Meer informatie vind je in de folder.
Het Mobiel Crisisteam Emergo
Het Mobiel Crisisteam Emergo richt zich tot volwassenen in crisis met een vermoeden van acute psychische kwetsbaarheid, die in het werkingsgebied verblijven, thuis of in residentiële setting.
Contact opnemen ?
Het Mobiel Crisisteam Emergo is telefonisch bereikbaar via 0498/90 47 58 of via e-mail mobiel.crisisteam.emergo@emmaus.be
Aanmelden kan door een arts 24/7 via onderstaand telefoonnummer. Het team neemt dezelfde of de eerstvolgende dag contact op met de patiënt. Aanvullende informatie kan via e-mail gestuurd worden.
Meer informatie vind je hier.
Het Mobiel Herstelteam
Het Mobiel Herstelteam begeleidt en behandelt volwassenen met een ernstige en langdurige psychische kwetsbaarheid in hun eigen leefomgeving in hun zoektocht naar een kwaliteitsvol leven.
Contact opnemen ?
Je kan contact opnemen met het Mobiel Herstelteam elke werkdag tussen 8u00 en 17u00.
Dit kan telefonisch via 0471/73 42 00 of via e-mail mobiel.herstelteam@emmaus.be
Meer informatie vind je hier.
Het Mobiel Herstelteam en het Wit-Gele Kruis bemannen een ELZ Depot Poli in Mechelen en in Lier. Dit om binnen de eerstelijnszone langwerkende medicatie toe te dienen. Meer info vind je in de folder.
Het Mobiel Herstelteam organiseert netwerktafels in alle eerstelijnszones van het werkingsgebied. Meer informatie vind je in de folder.
Het mobiel crisisteam en mobiel herstelteam verlenen ook medewerking aan de kruispunten. Dit valt binnen hun opdracht van FOD Volksgezondheid naar aanleiding van de versterkende maatregel mobiele teams (2021). In deze maatregel werd er gevraagd aan mobiele teams om zich extra te richten naar kwetsbare burgers met aandacht om aanklampend te werken.
Kruispunten in onze regio willen bijdragen aan eerste hulp voor psychische kwetsbaren. Het is een samenwerking vanuit verschillende partners. Ook al is crisiszorg geen opdracht van het kruispunt, soms is het nodig dat er expertise rond crisis ingebracht wordt. Dit gebeurt via deelname van teamleden uit het mobiel crisisteam in het kruispunt. Soms is het nodig dat kruispuntmedewerkers beroep kunnen doen op netwerktafels om meer aanklampend zorg te kunnen bieden voor complexere dossiers.
Naar aanleiding van de versterkende maatregel mobiele teams (2021), spraken de netwerkpartners af dat de mobiele teams ook psychiatrisch consult voorzien voor kwetsbare burgers in armoede-organisaties (regio Mechelen). Wil je jouw organisatie als vindplaats opgeven voor psychiatrisch consult voor kwetsbare burgers? Je kan contact opnemen met Kato De Ridder (psycholoog Mobiel Crisisteam Emergo) via Kato.De.Ridder@Emmaus.be.
Mobiele dienstverlening voor kinderen en jongeren
Contactgegevens coördinator mobiele teams kinderen en jongeren binnen de regio: Kim Leën, kim.leen@cggdepont.be
Het CAW Crisisteam 18+ Boom-Mechelen-Lier
Dit crisisteam van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) biedt ambulante en mobiele hulp in psychosociale crisissituaties bij personen vanaf 18 jaar.
Het gaat hier bv. om relationele crisissen (al dan niet gepaard gaande met geweld), lichte suïcidaliteit (suïcidegedachten), individuele crisissen (rouw, eenzaamheid) en ook slachtoffers van ingrijpende gebeurtenissen in de acute fase. Tijdens de crisishulp kan soms ook een korte crisisopvang geboden worden, bv bij grote onveiligheid, om tot rust te komen.
Contact opnemen ?
Telefonisch is (24u/24u) aanmelding mogelijk, enkel op werkdagen tussen 9u en 17u, zowel door cliënt, hulpverlener als omgeving.
Je kan telefonisch contact opnemen met het crisisteam 18+ via 0800/ 13 500. Voor urgente crisisopvang van slachtoffers van familiaal geweld kan 24u op 24u contact opgenomen worden. Buiten de kantooruren dient aangemeld via de politiezone van de woonplaats van de cliënt.
Op weekdagen kan je langsgaan bij het crisisteam tussen 8u en 17u (22u).
Je vindt dit team aan Wollemarkt 28 te 2800 Mechelen.
Het CAW Crisisteam komt bij voorkeur naar je thuis, maar je kan ook bij hen op gesprek gaan.