- Written by Katleen Boschmans
Wat is kwartiermaken ?
‘Kwartiermaken‘ is oorspronkelijk een militaire term: een deel van het leger loopt voorop, zorgt voor veiligheid en comfort, warmte en voedsel voor het te arriveren leger.
Zo zijn ook kwartiermakers binnen de ggz vooroplopers: ze zoeken een veilige plek in de maatschappij of gaan die creëren zodat mensen met een psychische kwetsbaarheid er hun stek kunnen vinden. De wensen en voorkeuren van die mensen vormen daarbij het uitgangspunt, niet het aanbod van een organisatie.
Het was Doortje Kal die het begrip en de methode van kwartiermaken in de ggz theoretisch onderbouwde: creëer een veilige, warme plek voor de psychisch kwetsbare persoon die een goed leven wil leiden tussen andere mensen, en die kan kiezen zoals anderen kunnen kiezen: een buurt, een woning, werk, plezier maken. Het doel is integratie in de samenleving van mensen die op basis van hun kwetsbaarheid met uitsluiting kampen.
Peter Dierinck, kwartiermaker pur sang, leidt de werkgroep kwartiermaken van het Vlaams Herstelplatform in haar reis doorheen Vlaanderen. “Ik zou graag hoopverlener zijn. Want hoop – een van de kernelementen van herstel – is wat mensen kracht geeft” schrijft hij in zijn boek.
Kwartiermaken is werken aan het bevorderen van een samenleving waarin (meer) mogelijkheden ontstaan voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, los van stigma en denken in termen van beperkingen. De kwartiermaker onderzoekt hoe zijn cliënt (weer) aan de samenleving kan deelnemen.
Dit veronderstelt dat de kwartiermaker (de psycholoog, therapeut, ervaringsdeskundige of vrijwilliger…) enerzijds kennis heeft van de voorzieningen in de samenleving (aanloophuizen, ontmoetingscentra,…) en de mensen die er werken; anderzijds present (cf. Baart) kunnen zijn bij hun cliënt hebben om te weten waar die naartoe wil. Zo kan er een brugfunctie ontstaan.
Kwartiermaken is mogelijk maken dat wederkerige relaties kunnen ontstaan tussen mensen, in hun geven en ontvangen, het is actief meewerken aan een gastvrije samenleving, ruimte creëren voor anders zijn.
HIER kan je een filmpje bekijken dat de essentie van kwartiermaken weergeeft.
Kwartiermaken binnen het vrije-tijdsaanbod in de regio Emergo
Binnen het Emergo netwerk proberen we actief mee in te zetten op ‘kwartiermaken’ in verschillende levensdomeinen.
In onze werking is bovendien een specifieke ‘Werkgroep Vrije Tijd’ zeer concreet bezig met het inventariseren, faciliteren en zichtbaar maken van een toegankelijk vrije-tijdsaanbod binnen onze regio.
Ontmoetings- en vrijetijdsaanbod in de regio Emergo
Vind een activiteit die bij je past, in jouw buurt.
Een overzicht van een toegankelijk ontmoetings- en vrijetijdsaanbod binnen onze regio, voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, maken we hier voor jou zichtbaar.
ZOEK ZELF EEN ACTIVITEIT
Op deze plaats zal een zoekfilter komen. We werken momenteel aan de verdere optimalisatie hiervan.
OF GA SAMEN OP ZOEK MET HET VRIJE TIJD LOKET
Zoek je een ontmoetingsplek of een vrijetijdsactiviteit maar ervaar je drempels door je psychische kwetsbaarheid? Dan gaat een medewerker van het loket samen met jou op zoek, en indien je dit wenst mee op stap. Zo kan een vaag idee, een concreet plan worden. Onze gids voor participatie aan het sociale leven (GPS) helpt je graag verder!
Op afspraak/telefonisch advies
0470/20 51 86
woensdag en vrijdag 10u-16u
Activiteitencentrum Het Klaverblad
UPC Duffel, Stationsstraat 22 c,
2570 Duffel
Kom je graag zonder afspraak ?
Dan kan je telkens op maandag tussen 13u en 16u terecht in activiteitencentrum Het Klaverblad.
Stationstraat 22 C te 2570 Duffel
Je kan terecht bij Magda Hofmans of Teri Primusz.
Posted in Herstel, familie & ervaringsdeskundigheid