- Written by Sofie Lenaers
Monash University (Australië) voert in samenwerking met LUCAS KU Leuven een anonieme online studie uit, en nodigt momenteel mensen uit van over de hele wereld om deel te nemen. Het onderzoek bevat vragen over gevoelige onderwerpen.
Doel: Het doel van dit onderzoek is om een beter inzicht te krijgen in de manier waarop personen uit verschillende delen van de wereld verschillende scenario’s met betrekking tot vrijheidsbeperkende maatregelen classificeren en registreren in de volwassenen psychiatrie. Het blijft immers onduidelijk of variaties in de gerapporteerde cijfers tussen regio’s echte verschillen weerspiegelen, of voortkomen uit inconsistenties in de classificatie en registratie van vrijheidsbeperkende maatregelen wereldwijd.
Wat zijn vrijheidsbeperkende maatregelen? Alle handelingen of maatregelen die tot gevolg hebben dat de rechten, vrijheid/keuzes of de bewegingsvrijheid van een zorggebruiker worden beperkt. Deze maatregelen kunnen bestaan uit fysieke interventie, mechanische fixatie, medicamenteuze fixatie, afzondering (= isolatie), gedwongen opname of andere dwangmaatregelen.
Hoe kan je deelnemen: Personen met ervaring in residentiële voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen, waaronder zorgprofessionals, cliënten, mantelzorgers en onderzoekers met publicaties op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg.
Vertrouwelijkheid: Alle antwoorden worden anoniem verzameld via een beveiligd onlineplatform en in een geanonimiseerd formaat gerapporteerd. Dit onderzoek is goedgekeurd door het Monash University Human Research Ethics Committee (Project ID=42246).
Duur van het onderzoek: Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 25 tot 30 minuten.
Om meer te weten te komen over het onderzoek en om toegang te krijgen tot de vragenlijst klikt u op deze link: https://monash.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_57vWdxOPysvTAO2. Rechts bovenaan kan u de taal naar het Nederlands aanpassen.
Voor deze studie is toestemming verleend om een sneeuwbalsteekproef-strategie te gebruiken. Dit betekent dat u deze vragenlijst mag delen met anderen die aan het onderzoek kunnen deelnemen.
Als u vragen heeft over deze studie, neem dan gerust per e-mail contact op met een van de onderzoekers via
- decuyper@kuleuven.be of telefonisch via 016 32 60 53.
- muluneh@monash.edu of telefonisch via +61456316020 (enkel in het Engels)
Posted in Blog Posts